Referenssit: Koneunion Oy
Koneunion on ottanut ohjelmistorobotit osaksi arkista työtä. Ne tukevat nopeasti kasvavan yrityksen liiketoimintaa vapauttamalla työntekijöitä toisteisista tehtävistä motivoivampiin töihin.
Kempeleläinen maanrakennuskoneita vuokraava Koneunion on kasvanut kymmenessä vuodessa koko maassa toimivaksi 23 hengen yritykseksi. Vuonna 2021 se teki liki neljän miljoonan euron liikevaihdon.
Yrityksen asiakkaat tuntevat KoneUnionin hyvästä asiakaspalvelusta.
”Pystymme palvelemaan nopeasti ja varmasti niin, että asiakkaamme saavat aina tarvitsemaansa koneet käyttöönsä”, Koneunionin talous- ja henkilöstöjohtaja
Lassi Hintikka sanoo.
Kiinnostus ohjelmistorobotiikan hyödyntämiseen Koneunionin liiketoiminnassa lähti liikkeelle Hintikan ja Rajobitin Jussi Laaksosen keskusteluissa.
”Keskustelut ohjelmistorobotiikan hyödyntämisestä sattui meillä juuri oikeaan vaiheiseen, kun lähdimme vahvasti kehittämään toimintaamme. Ymmärsin pian, että saamme ohjelmistoroboteista uuden työkalun, jolla voimme tehostaa tekemistämme ja näin tukea kasvuamme.”
Hintikka ja Laaksonen kartoittivat useita vaihtoehtoja, mihin ohjelmistorobotit sopisivat parhaiten Koneunionilla. Ensimmäiseksi projektiksi valikoitui koneiden käyttöasteista saatavan tiedon kerääminen ja tiedon raportointi päätöksentekoa tukevaan muotoon. Hihat käärittiin huhtikuussa 2021.
Koneunionilla oli jo aiemmin oivallettu, että tietoa on saatavilla paljon, mutta sen kerääminen oli työlästä, eikä tieto siksi ollut hyödynnettävässä muodossa.
Robotti on osoittanut vuodessa hyödyllisyytensä.
”Robotti tuottaa koneidemme käyttöasteesta sekä jatkuvasti kertyvää historialista dataa että päivätason dataa. Sen perustella teemme päätöksiä, minkälaisiin koneisiin ja milloin investoimme.”
Kun ohjelmistorobotiikka näytti ensimmäisen projektin myötä voimansa, käynnistettiin lokakuussa 2021 toinen projekti vauhdittamaan myyntiä.
Robotti poimii ja esikäsittelee myynnin liidejä esimerkiksi faktanetlive- ja tarjouspalvelu-järjestelmästä, joissa on Suomessa käynnistyviä rakennushankkeita. Robotti valitsee hankkeista ennalta määriteltyjen kriteerien mukaan Koneunionia kiinnostavat. Robotti myös lähettää automaattisesti sähköpostin tai tekstiviestit valituille asiakkaille.
”Robotin ansiosta myyjämme voivat nyt keskittyä siihen, että he kontaktoivat asiakkaita oikeassa vaiheessa eli silloin, kun heillä on todellinen tarve koneillemme. Robotin tekemän ensikontaktoinnin jälkeen yrityksemme on jo tuttu asiakkaille. Paljon ihmistyötä on jäänyt pois ja myyjämme kontaktoivat nyt liidejä oikea-aikaisemmin kuin aiemmin”, Hintikka kertoo.
Tuorein projekti Koneunionissa on huhtikuussa 2022 käynnistynyt projekti, jossa robotti ohjataan kohdistamaan ostolaskuja. Niitä kertyy 5500 – 6000 kappaletta vuodessa.
Robotin käyttö tulee säästämään vuodessa neljä henkilötyökuukautta työntekijöiden aikaa. Robotin takaisinmaksuaika on Hintikan mukaan kuukausi.
”On tärkeää, että voimme vapauttaa henkilöstöresurssejamme nopean kasvun aikana tuottavaan työhön. Robotin käyttö lisää myös työn virheettömyyttä. Robotti tekee niin kuin opetettu, eikä tulkitse, mitä laskuissa on.”
Robottien hinnoittelu on Hintikalle mieleen. Yksi robotti hoitaa useita tehtäviä, sillä on käytössä sovittu määrä tunteja kuukaudessa ja kuukausimaksu on kiinteä.
”Me päätämme, mihin haluamme robottia käyttää.”
Ohjelmistorobotit ovat nousseet Hintikan työkalupakissa tärkeään rooliin.
”Olemme ohjelmistorobottien käytössä vasta aivan alussa. Uskon, että saamme töiden automatisoimisesta roboteilla jatkossa merkittävää hyötyä tehostaessamme liiketoiminnan eri osa-alueita.”
Robotit ovat työntekijöille mieleen, sillä näin he voivat keskittyä niihin tehtäviin, joissa pääsevät käyttämään osaamista parhaalla mahdollisella tavalla. Ohjelmistorobotiikka on myös varteen otettava vaihtoehto toiminnanohjausjärjestelmän remontille, joka on paljon kalliimpaa kuin robottien käyttö.
Yhteistyö Rajobitin kanssa on ollut Hintikalle hyvä kokemus.
”Rajobitin asiantuntijat osaavat kuunnella tarpeitamme ja tehdä niihin sopivia ratkaisuja. Paljon olemme istuneet heidän kanssaan yhdessä ja miettineet, miten voimme hyödyntää heidän osaamistaan. Yhteistyö on ollut kaikin puolin miellyttävää.”
Hintikka antaa muutaman neuvon niille, jotka harkitsevat ohjelmistorobotiikan käyttöä.
”Ei kannata ajatella liian monimutkaisia asioita, vaan robotiikka on hyvä aloittaa yksinkertaisien tehtävien automatisoinnilla. Alusta saakka kannattaa opetella, mitä robotiikka on ja ottaa se osaksi arkipäivästä työtä. Ohjelmistorobotiikka on hyvä työkalu yrityksen kasvussa, kun toistuvat rutiinityöt voidaan siirtää roboteille ja ihmiset voivat tehdä motivoivampia töitä”, Hintikka tiivistää.
"Tietoa koneiden käyttöasteista oli saatavilla paljon, mutta sen kerääminen oli työlästä, eikä tieto siksi ollut hyödynnettävässä muodossa."
"Myyjät kontaktoivat asiakkaita, kun tarvetta koneille ei ollut."
Haasteet
"Robotti tuottaa koneiden käyttöasteesta sekä jatkuvasti kertyvää historialista dataa että päivätason dataa. Sen perustella tehdään koneiden investointipäätökset."
"Robotti poimii ja esikäsittelee myynnin liidejä esimerkiksi faktanetlive- ja tarjouspalvelu-järjestelmästä. Se valitsee hankkeista ennalta määriteltyjen kriteerien mukaan Koneunionia kiinnostavat. Robotti myös lähettää automaattisesti sähköpostin tai tekstiviestit valituille asiakkaille."
Ratkaisut
Valmiina maksuttomaan kartoitukseen?