Referenssit: Kirkon palvelukeskus
Kun Kerttu, Vertti ja Rakel hoitavat arjen rutiinit, nauttii henkilökunta mielekkäämmistä työtehtävistä. Yhteistyö Rajobitin kanssa on sujunut moitteetta myös ongelmatilanteissa.
Palkanlaskennan ja taloushallinnon kuuluukin olla hidasta ja aikaa vievää. Vai kuuluuko sittenkään?
”Työ on tehostunut ja henkilöstön tyytyväisyys kasvanut”, toteaa Kirkon palvelukeskuksen kehityspäällikkö Ari Huilaja.
Palvelukeskus tuottaa valtakunnallisesti kirjanpidon ja palkanlaskennan palveluja seurakuntatalouksille, hiippakunnille ja kirkon keskusrahastolle. Palveltavia seurakuntatalouksia on kaikkiaan noin 270 ja keskus työllistää noin sata henkilöä, joista neljäkymmentä palkanlaskennassa ja kolmisenkymmentä taloushallinnossa.
Vuodesta 2019 palvelukeskuksessa on toiminut myös kolme näkymätöntä mutta valtavan ahkeraa työntekijää. Kerttu, Vertti ja Rakel ovat Rajobitin palvelukeskukselle kehittämiä robotteja, jotka vastaavat esimerkiksi verokorttien käsittelystä, taloushallinnon raportoinnista, ostolaskuista sekä kirjanpitokausien sulkemisesta.
”Rutiininomaisten tehtävien vähentäminen on selvästi vapauttanut kirjanpitäjien ja palkanlaskijoiden ammattitaitoa sellaisiin tehtäviin, joissa sitä todella tarvitaan”, Huilaja sanoo.
”Perustyön tehostamisen myötä pystymme nyt tarjoamaan seurakunnille entistä laajempia palveluita entistä paremmin. Olen tyytyväinen, että meillä tehtiin päätös investoida ohjelmistorobotiikkaan.”
Suoraa euromääräistä arvoa robottien työlle on vaikea Huilajan mukaan heidän tapauksessaan määrittää, mutta hyöty on ollut selvästi havaittavissa, kun työlle asetettujen tavoitteiden toteutumista on tarkasteltu.
Ohjelmistorobotiikka oli Huilajalle tuttua jo ennen työskentelyä Kirkon palvelukeskuksessa ja hän pitää erilaisia RPA-ratkaisuja ”hyvin näppärinä”.
”On ihmisiä, jotka saattavat kokea robotit uhkana. Itse näen niissä mahdollisuuksia, esimerkiksi sen, että manuaalisen työn virheet poistuvat”, Huilaja sanoo.
Pääsääntöisesti robottien työskentely sujuu moitteetta, mutta palvelukeskuksen roboteista Kerttu on pariin otteeseen päättänyt pitää hieman omaa lomaa ja jättänyt esimerkiksi tiettyjä ajoja tekemättä.
”Ongelman havaittuamme olemme olleet suoraan yhteydessä Rajobitiin ja tilanne on saatu korjattua jo saman päivän aikana”, kiittelee Huilaja.
Asiakaspalvelun laatu ja toimivuus punnitaankin usein juuri ongelmatilanteessa.
”Yhteistyö Rajobitin kanssa sujuu minusta oikein hyvin”, Huilaja toteaa.
Rajobit pitää Kirkon palvelukeskuksen kehitystiimin kanssa myös säännöllisiä kuukausipalavereita. Niissä käydään läpi robottien toimintaa ja tilannetta yleisesti sekä keskustellaan mahdollisista kehitystarpeista.
”Ne ovat mielestäni hyödyllisiä tapaamisia. Tulemme luultavasti tulevaisuudessa hyödyntämään robotteja enemmänkin – tälläkin hetkellä on muutama hanke, jossa niistä voisi olla hyötyä.”
Harkitsetko Rajobitin ohjelmistorobotiikkaa?
Varaa maksuton kartoitus kalenterista
täältä. Autamme löytämään parhaat käyttökohteet ohjelmistoroboteille ja kerromme mistä automatisoinnista on paras lähteä liikkeelle.
”Manuaaliset rutiinityöt sitoivat kirjanpitäjien ja palkanlaskijoiden ammattitaitoa. Rutiinityöt veivät aikaa sellaisista tehtävistä, joissa ammattitaitoa todella tarvittiin.”
Haaste
”Rajobit kehitti Kerttu, Vertti ja Rakel -ohjelmistorobotit vastaamaan verokorttien käsittelystä, taloushallinnon raportoinnista, ostolaskuista sekä kirjanpitokausien sulkemisesta.”
Ratkaisu
”Perustyön tehostamisen myötä pystymme nyt tarjoamaan seurakunnille entistä laajempia palveluita entistä paremmin. Olen tyytyväinen, että meillä tehtiin päätös investoida ohjelmistorobotiikkaan.”
Tulokset
Valmiina vapauteen?