I framtiden behöver kunskapsarbetare en allt större förståelse för vilka rutinprocesser som lämpar sig för automatisering. Nya robotiserbara processer planeras mer självständigt och digitala kollegors arbete både styrs och övervakas. Men vad händer med ekonomiförvaltarnas kompetens och färdigheter?
Bloggen fortsätter efter bilden.
År 2021 deltog jag som föreläsare i en serie webbseminarier som RoboCamp arrangerade om digitaliseringens och robotikens möjligheter. Jag höll en presentation om mjukvarurobotik i små och medelstora företag
I slutet av föreläsningen blev jag tillfrågad hur mjukvarurobotiken förändrar arbetsbeskrivningarna för ekonomiförvaltningsproffs och bokförare. Kommer behovet av människor att minska på grund av mjukvarurobotik och kommer samma antal mänskliga arbetstagare att ha jobb även i fortsättningen.
Jag undrade för mig själv om frågeställaren kanske var bekymrad? Oavsett bakgrunden var frågorna insiktsfulla.
Personligen är ämnet extremt intressant för mig. För att svara på frågan var jag tvungen att gå tillbaka till år 1999, då jag skrev in mig på tradenomutbildningen vid Jyväskylä yrkeshögskola. Jag var 20 år på den tiden. Jag tyckte inte jobbet som bokförare eller ekonomiförvaltningsproffs verkade tilltalande. Jag kände att branschen varken var uppskattad eller hade ett smickrande rykte. Under den första redovisningskursen sade min lärare deprimerad: ”Är det alls värt att studera det här längre, då allt håller på att automatiseras och bokförare snart inte längre behövs för någonting.”
Det är nu 20 år sedan det här hände. Ni kan gissa er till att lärarens kommentar inte stängde dörren till ett jobb inom ekonomiförvaltning. Jag trodde nämligen inte heller på den tiden på min lärare att jobben skulle ta slut. I stället väcktes min nyfikenhet; om bläddrandet bland papper och skrivandet av upprepade enkla poster minskades, skulle det ju finnas mer tid över för att analysera data och allt möjligt annat! Siffrorna ljuger aldrig, men någon måste tolka dem till företagaren och hjälpa hen att leda sitt företag med hjälp av dem.
På den tiden visste man ännu ingenting om mjukvarurobotik, men kunde redan förutse ankomsten av olika programmatiska automatiseringar och rentav att man en dag skulle skicka och motta fakturor i elektroniskt format. Med dessa skulle arbetet för en specialist inom ekonomiförvaltning förändras i en meningsfullare riktning, då rutinmässiga uppgifter såsom hantering av verifikat, kontoutdrag och inköpsfakturor skulle gå till historien. Så här tyckte jag på den tiden, och det har faktiskt inte förändrats på två decennier!
När man utformar mjukvarurobotar är det viktigt att noggrant förklara för organisationens anställda vad robotarna är och vad de kan göra. De är datorprogram som imiterar repetitivt mänskligt arbete.
Man kan delegera mänskligt arbete till en robot genom att beskriva processen och ge roboten tydliga anvisningar. Där en människa använder musen för att plocka uppgifter från en mjukvara och överföra dem till ett annat system programmeras roboten att göra samma sak. Det kan finnas dussintals sådana delprocesser i rad.
Mjukvarurobotar är nu en möjlighet även för små organisationer. Vi erbjuder dem som en tjänst, utan komplicerade teknikval och tunga licensinvesteringar. Vi bygger en robot som passar våra kunders behov med lämplig teknik och erbjuder den mot en månadsavgift.
Priset baserar sig på användning, vilket är idealiskt för bokföringsbyråernas säsongsbetonade arbete. På våren jobbar robotarna lite mer aktivt och på hösten är det lugnare. Månadsavgiften varierar beroende på arbetsmängden.
Robotarna körs antingen på kundens egen maskin eller från Rajobits molntjänst, beroende på kundens behov. Detta beror på att det för vissa av våra kunder är viktigt att behandla sina kunduppgifter i sin egen IT-miljö. Priset är alltid detsamma oavsett miljö.
Låt oss slutligen återvända till RoboCamps webbinarium och året 2021. Jag fick en bra uppföljningsfråga: ifall jag tror att kompetensen hos arbetstagarna i sektorn har hållit jämna steg med förändringen.
Jag tror att situationen är liknande även i alla andra branscher. Världen förändras och jobben med den. Det har alltid hänt och vi kan inte bromsa utvecklingen i framtiden heller. Hur folk upplever förändringen är individuellt. Fortbildning och utbildning krävs oavsett bransch. För vissa ställer det dock större krav och för andra mindre.
Numera hör det dock till vardagen att RPA-automatisering också används parallellt med mänskligt arbete. Ur arbetsgivarperspektiv ökar det rentav jobbets dragningskraft. Rutinjobb är fortfarande oattraktiva.
I framtiden behöver kunskapsarbetare en allt större förståelse för vilka rutinprocesser som lämpar sig för automatisering. Nya robotiserbara processer planeras mer självständigt och befintliga robotars eller digitala kollegors arbete både styrs och övervakas.
Men yrkeskunnigheten inom ekonomiförvaltningen och dess kravnivå försvinner ingenstans. Bokföraren måste fortfarande förstå hur resultatet och balansräkningen samspelar och vad siffrorna betyder.
Jag tänker ibland på frågeställaren under RoboCamps webbinarium. Om du frågade för att det oroar dig vill jag försäkra dig om att det inte finns någon orsak till oro. Saker tenderar att ordna sig.
Publicerad: den 3 juni, 2022 | Kategori: Mjukvarurobotik och ekonomiförvaltning
Boka gratis kartläggning
för frihet
Ingen använder längre en lie för att klippa åkern eller en spade för att gräva ett avlopp. Men fortfarande, varje dag, knackar smarta, välutbildade människor på en dator för att utföra tankemässiga uppgifter som inte kräver någon mänsklig intelligens alls.
Min passion är att befria hela världen från dessa tråkiga rutiner. Detta är den världserövring som vi arbetar på tillsammans med toppteamet på Rajobit. Jag är själv partner i Rajobits ledningsgrupp. Jag är också ansvarig för företagets ekonomi.