12. tammikuuta 2021
Så här har vi alltid brukat göra
Joni Ranta-Eskola

AUTOMATISERING AV JOBB HAR DISKUTERATS LÄNGE. Vi har fått veta att vissa uppgifter försvinna helt och andra åtminstone till betydande delar. Så har det också gått: vissa rutinuppgifter har automatiserats med mjukvarurobotik, särskilt i större företag. I små och medelstora företag har utvecklingen dock gått trögt. Varför? Att komma igång med automatisering kan kännas knepigt. Eller så förstår man kanske inte var man ska börja. Eller så kanske investeringar i automation verkar dyra (möjlig teknik, kompetens, egen tid). Varför borde man överhuvudtaget automatisera jobb? Frågan kan också vändas helt.

VAD ÄR DET FÖR IDÉ ATT LÅTA MÄNNISKOR GÖRA JOBB som en dator eller någon annan enhet kan göra bättre? Det här sysselsätter ju. Ska vi skicka tillbaka grävmaskinen och börja sticka spaden i marken tillsammans?

DET SÄGS ATT ”UTVECKLING UTVECKLAR”. I informationsarbetet uppfinner man hela tiden nya saker. Tekniken utvecklas. Vi kan bromsa utvecklingen eller främja den. Det betyder inte att du ska vara med på varje ”fluga”, men du ska vara intresserad av möjligheter som du kan utnyttja i din egen verksamhet. Det spelar egentligen ingen roll vad vi tycker om automatisering av arbetsuppgifter eller mjukvarurobotik. Vad vi tycker om utveckling avgör. Vi kan sätta käppar i hjulet och bromsa förändringar i vår organisation. Men förändringen sker ändå. Förr eller senare måste du fokusera på det. Konkurrensen tar nog hand om det.

JAG HAR SETT FÖRETAG SOM UTVECKLAR SIG SJÄLVA och företag som tycker att det nuvarande sättet att göra saker ska uppskattas, då det har visat sig fungerande (säkert). Så man gör som man alltid brukat göra. Att göra saker på samma sätt ger dock bara liknande resultat. Bättre resultat kräver tid och djärvhet. Det är värt mödan. Jag har många gånger märkt att den tid som läggs på affärsutveckling återbetalar sig mångfaldigt när man vågar omsätta lösningar som planeringen kommit fram till i praktiken.

Vi kan bromsa utvecklingen och förändringen. Men de sker ändå.


DET ÄR VÄRT ATT BÖRJA PÅ MODIGT. Vilken teknik eller driftsmodell man slutligen använder är sekundärt. Det viktigaste är att kritiskt utvärdera sitt eget och organisationens arbete och fundera på nya möjligheter att utveckla dem. 


Vi hjälper dig att komma igång med en kostnadsfri konsultation. Läs mer och boka ett möte här.

Publicerad: den 12 januari 2021 | Kategori: RPA Allmän

Boka gratis kartläggning för frihet

LÄS MER

Joni Ranta-Eskola

Joni Ranta-Eskola - Rajobit

Jag är grundaren av Rajobit Oy. Jag har alltid varit intresserad av att göra saker på nya sätt och jag har kunnat använda detta intresse i min karriär. För närvarande får jag sällskap på resan av ett toppteam som hjälper företag av alla storlekar att förbättra sina affärsprocesser.

SKICKA E-POST RINGA JONI
Share by: