Ohjelmistorobotiikasta alettiin uutisoida ja puhua aktiivisesti vuoden 2015 alussa. Keskustelun perusteella ohjelmistorobotiikassa on kyse teknologiasta, jolla esimerkiksi tietotyötä voidaan tehostaa huomattavasti nykyisestä. Mutta mitä ohjelmistorobotiikka oikein on?
Yrityksissä on tehty jo aiemmin ratkaisuja, joilla on simuloitu ihmisen toimintaa tietokoneella tarkoituksena automatisoida jotakin ihmisen tekemää työtä. Tätä toimintaa on kutsuttu useilla nimillä: UI automatisointi, käyttöliittymäautomatisointi tai UI botti. Asialle on nyt yhteinen nimittäjä: ohjelmistorobotiikka (Robotic Process Automation / RPA).
Alkuvaiheessa yrityksissä automatisoitiin suoraviivaisesti ohjelmistojen käyttöä käyttöliittymällä. Ohjelmoitiin hiiren liikkeet ja näppäinpainallukset ja pyrittiin tulkitsemaan jonkin sovelluksen avulla, mikä kuva ruudulla oli ja milloin saattoi painaa seuraavaa nappia tai kirjoittaa kenttään tekstiä. Näin pystyttiin toteuttamaan automaattisesti sellaisia tehtäviä, joiden tekemiseen oli aiemmin tarvittu ihmisiä. Ratkaisut olivat melko suoraviivaisia, eikä ehtoihin perustuvaa toiminnallisuutta juuri ollut. Ohjelmistot ratkaisujen toteuttamiseen olivat kyllä olemassa. Kyse oli siitä, kuka hoksasi käyttää esimerkiksi erilaisia valvontatyökaluja tai testaustyökaluja uudella tavalla.
Nykyään ohjelmistorobotiikkaratkaisuiden tekemiseen on kehitetty varta varten suunniteltuja ohjelmistoja. Niillä voidaan helposti opettaa robotille, mitä sen pitää ohjelmistoissa tehdä ja miten erilaisissa tilanteissa pitää toimia. Esimerkiksi: jos ohjelmistossa tulee suorituksen aikana virhetilanne, se voidaan käsitellä käyttöliittymässä automaattisesti ja jatkaa seuraavaan tehtävään.
Ohjelmistorobotit voivat siis tehdä samoja asioita, joita ihminen tekee tietokoneella. Robotilla on käytettävissä samat ohjelmistot kuin ihmisellä. Sillä on oma käyttäjätunnus ja sovelluskohtaiset tunnukset, ja sen toiminta näyttää siltä, kuin ihminen olisi töissä. Hiiri liikkuu ja ohjelmistot aukeilevat. Mihin ohjelmistorobotteja sitten voi tai kannattaa käyttää? Vaikka mihin. Lue lisää täältä.
Periaatteessa ohjelmistorobotti voi tehdä sitä, mitä sille opetetaan. Samalla tavalla toistuvat tehtävät ovat yleisesti ottaen otollisia. Usein nämä ovat jonkin tehtäväkokonaisuuden osia. Esimerkiksi: ihmiset tekevät päivällä jotakin työvaihetta, johon tarvitaan ihmisiä, ja robotit hoitavat rutiinihommia illalla ja yöllä. Ohjelmistorobottia voi käyttää kaikkeen tietokoneella tehtävään työhön, mikä on säännöllä kuvattavissa ja mihin ihminen ei tuo lisäarvoa. Ohjelmistorobotiikkaa hyödynnetään jo monissa yrityksissä onnistuneesti tuotantokäytössä. Teknologia tulee varmasti yleistymään organisaatioissa, kun tieto sen mahdollisuuksista lisääntyy.
Tarjoamme maksutonta konsultaatiota käyttötapausten kartoittamiseksi. Varaa aika heti täältä.
Julkaistu: 20. kesäkuuta 2018 | Kategoria: RPA
Olen Rajobit Oy:n perustaja. Asioiden tekeminen uudella tavalla on aina kiinnostanut minua ja tätä kiinnostuksen kohdetta olen päässyt hyödyntämään työurallani. Tällä hetkellä mukana matkalla on myös huipputiimi, jonka kanssa tuemme kaiken kokoisia yrityksiä liiketoimintaprosessien tehostamisessa.